Så lär sig barnet att städa sitt eget rum

Har du tjatat dig gråhårig för att få barnet att städa sitt eget rum – men med misslyckat resultat? Då är du inte ensam. Idag är det många föräldrar som lessnar och ger upp helt och antingen låter barnets rum förfalla eller tar tag i städningen själv. Det finns flera orsaker till varför du bör lära ditt barn att städa upp efter sig. Inte nog med att barnet får lära sig ansvar, så lägger du också en bra grund för vuxenlivet.

Men hur ska man då gå tillväga för att få barnet att bli mer motiverad och hjälpa till med städningen hemma? Naturligtvis menar vi då att barnet ska städa upp efter sig själv och således även ta hand om sitt eget rum och hålla det fint och prydligt (åtminstone med jämna mellanrum). Att lära barnet att städa sitt rum behöver inte vara något som involverar tjat och gnäll, utan det kan faktiskt bli en mycket rolig och givande aktivitet. Dock är det viktigt att du börjar med städrutinerna så tidigt som möjligt. På så sätt ökar du chansen för att rutinerna även sitter i när barnet blir större.

Bästa tipsen för att lära barnet att städa efter sig

Visst kan du använda dig av ett professionellt företag för att få hjälp med flytt och städtjänster, men då gör du både barnet och dig själv en björntjänst. Även om ni väljer att anlita flytt och städtjänster till hemmet av en städfirma bör barnet ändå lära sig att städa på egen hand.

  • Sätt på underhållande musik som gör städningen roligare
  • Börja med rutiner så tidigt som möjligt och påminn barnet att städa efter varje avslutad lek
  • Bestäm en städdag varje vecka som barnet (och även du) måste förhålla dig till
  • Med hjälp av en vanlig äggklocka blir städningen till en rolig tävling – hinner barnet plocka upp innan klockan ringer?
  • Belöning är trots allt väldigt viktigt för att uppmuntra ett beteende. Använd dig gärna av klistermärken eller annat kul som peppar och motiverar.
  • Har du flera barn är det viktigt att alla barn har samma städregler och städrutiner för att det ska bli rättvist.