Så får du en finare jul tillsammans med barnen

Även om längtan till julen är riktigt stor för de allra flesta, kan julen också innebära en hel del stress och press. Du ska hinna köpa julklappar till alla barn, syskonbarn eller familjemedlemmar, samtidigt som det ska julstädas, granen ska inhandlas och maten ska stå på bordet. Att julen är en högtid att se fram emot håller nog många med om, men hur ska man gå tillväga för att få den där riktigt magiska julen där förjulstiden är lika spännande som självaste julafton?

I Sverige har julen en mycket stor betydelse för många människor och därför är det inte ovanligt att påbörja julstöket långt innan den stora dagen. När barnen kommer hem från förskola och skola luktar de pepparkakor i håret. I husen över gatan är alla lampor tända och fönsterna är prydda med vackra julstjärnor och ljusstakar. Det nynnas även på julsånger och i butikerna spelas julmusiken högt för att sätta stämningen. Paket slås in, leksaker packas och snart är det helt klart dags för jul. Dock är det inte alltid barnen kan vara delaktiga i allt julstök som de kanske kunnat önska. Här nedan har vi därför listat ett flertal roliga och barnvänliga aktiviteter som passar perfekt till julförberedelserna.

Bästa aktiviteterna för en roligare förjulstid

  • Knåpa och pyssla med allt från knappar till makaroner, glitterlim och klistermärken och gör egna julkort som ni skickar till familjemedlemmarna. Julkort som barnen har gjort är alltid lite extra personliga och roliga att få.
  • Julpynta hela bostaden och låt nissen flytta in. Under de senaste åren har en nissedörr blivit en självklarhet hos många barnfamiljer. En nissedörr är helt enkelt en mycket liten dörr som du fäster på väggen och som får det att se ut som att en liten tomtenisse har flyttat in. Idag kan du köpa nissedörr i de allra flesta butiker som säljer julpynt. Kul och roligt för barnen!
  • Marsipan är riktigt gott och uppskattas av de flesta barn. Dessutom är konsistensen densamma som leklera. Varför inte göra egna små marsipanfigurer som ni kan smaska på till adventsfikat eller som ni kan spara som dekorationer.
  • Att skriva önskelista är väldigt kul, men det är ännu roligare att rita den. Köp papper på rulle och låt barnen rita sin egen önskelista med allt från bilar till sminkdockor, gosedjur, tågbanor, böcker eller vad helst det må vara.
  • Vill ni inte spendera tid inomhus kan ni med fördel sätta julkänslan i den friska luften. Varför inte ta med barnen ut till pulkabacken med varm choklad och smörgåsar med prickig korv, eller så går ni ut och grillar korv över öppen eld.
  • Det finns mängder med härliga och spännande julfilmer att titta på som sätter stämningen direkt. Hoppa upp i soffan, låt vintermörkret göra sitt och tänd ljus i fönsterbrädorna. Plocka sedan fram godiset eller önskat snacks och sätt er och titta på de bästa julfilmerna ni vet. Stämningshöjande på bara några sekunder och många minuters underhållning för barnen.
  • Trolldeg är enkelt att göra, kostar bara några enstaka kronor och är perfekt för juldekorationer. Låt barnen dega ihop tomtar och troll som ni sedan målar och sätter upp som dekorationer i hemmet. Dessa passar även utmärkt att ge bort i present.