Lär barnen om värde

Det är alltid roligt att ge barn presenter och förutom fysiska föremål som till exempel leksaker eller spel så händer det att en far- eller morförälder ger dem en extra slant eller bjuder dem på godis mitt i veckan. Att se ett barns glädje är oslagbart och det är lätt att falla för frestelsen varje gång du ser något som ditt barn skulle uppskatta. Många föräldrar överkompenserar också genom att ge sina knoddar saker om de har dåligt samvete för att de jobbar för mycket eller är för trötta för att leka.

Hur kul det här än är och hur värda du än tycker att dina barn är allt extra så är det inte särskilt nyttigt att överösa dem med gåvor. Om du ständigt ger dem saker så kan de dels bli avtrubbade och hela tiden vilja ha nytt, dels får de inte lära sig sakers sanna värde. Försök därför att begränsa tillfällena lite grann, exempelvis genom att endast ge presenter på födelsedagar eller som en belöning och bara ge godis på lördagar.

Ge barnen uppgifter

Ett smart sätt att lära barn och tonåringar om sakers värde är att låta dem jobba ihop pengarna för att köpa dem. Det här handlar dock inte om att ge dem ”lön” för sådant som de borde göra i alla fall, exempelvis städa sina rum eller läsa läxorna, utan att ge dem extrauppgifter. En tonåring som trånar efter att få skaffa airpods med fantastiskt ljud kan till exempel få i uppgift att klippa gräsmattan ett visst antal gånger eller att hjälpa sina syskon med läxläsningen. Genom att hitta på olika extrajobb får barnen spara ihop till det de vill ha och all möda ger dem en bra lektion i värdet av att vara ekonomisk och att ta hand om sina ägodelar.