Barn och datorer

Frågan om hur man ska hantera sina barns användande av datorer är svår. Ska man släppa det helt fritt eller ska man kontrollera sina barns användning av datorer? Eller finns det något bra mellanting, en gyllene medelväg? Det finns mycket att tänka på när det gäller den här frågan och här kommer vi diskutera en del aspekter. Barn har mycket att lära av att använda datorer och det är grundläggande i dagens moderna samhälle att kunna använda en dator. Med hjälp av teknik kan barn upptäcka nya saker och få utlopp för sin fantasi.

Fördelar med att låta barnen använda datorer

Många barn använder appar och surfar på internet dagligen. Det är naturligt och i grunden något väldigt positivt. Det finns så mycket att lära sig med hjälp av modern teknik. Internet är fullt av intressanta och spännande fakta och det finns många spel som är pedagogiska som hjälper barnen att lära sig nya saker. Det kan också finnas fördelar för barnets framtida karriär med att barnet tidigt blir van vid att använda datorer. Att ha stor teknisk kompetens är en konkurrensfördel på den moderna arbetsmarknaden och många arbetsgivare efterfrågar medarbetare som klarar av att hantera den moderna tekniken och nya digitala verktyg.

Risker med barns användning av datorer

Samtidigt finn det risker med att låta barnen använda datorer och mobiltelefoner helt fritt. För det första finns det en risk för beroende. Spelmissbruk och andra svårigheter är väldigt svåra att ta sig ur och kan få stora konsekvenser. Men även om det inte går så långt finns det risker med att barnen sitter för mycket stilla framför skärmar. Den största faran är kanske att de missar att lära sig det sociala samspelet som bara går att lära sig genom att direkt interagera med levande människor. Men så länge inte skärmarna tar över barnens tid helt finns det ingen större anledning till oro. Det viktiga är att barnen varierar sina sysslor och inte bara gör samma sak hela tiden.