Tips på vad som kan få barn att må bra

Barn ska få vara barn
Pigga och glada barn är ett säkert tecken på att barn mår bra. Sömn, lekbehov, mat, kärlek, trygghet och omtanke är grundpelarna i barnens uppfostran. Om vi som föräldrar och vår omgivning kan ge barnen allt detta kan vi vara säkra på att vi skapat goda förutsättningar för barnens uppväxt.

Lek och skoj
Barn måste få vara barn, vilket innebär att leka och ha skoj. Det är perfekt om man kan varva inomhuslek med utomhuslek och hitta på olika saker. Att besöka en lekpark är väldigt uppskattat av många barn och här har de även möjlighet att utveckla sin motorik när de klättrar och klänger i lekställningar. Oftast blir det lite lugnare lekar inomhus och många barn har flera olika sorters favoritleksaker. Nu för tiden är många leksaker försedda med batteri och visst blir barnen ledsna när de märker att deras favoritleksak inte fungerar längre för att batteriet har tagit slut. Som förälder ska du se till att alltid ha många aa batterier hemma. Då är det bara att byta om något slutar att fungera och du slipper ledsna miner från barnen. Att uppfostra barn och veta vad som är bäst för barnen är inte alltid så lätt. Ibland är det befogat för föräldrarna att klia sig i huvudet och se ut som ett frågetecken. Stöd och rådgivning finns att få från flera håll, bland annat hos kommun, ideella föreningar och sjukvården.

Sitta lugnt
Vardagen är många gånger väldigt livlig för barnen. Miljön på förskolan, i skolan och på fritids kan inte alltid erbjuda en lugn stund där barnen kan känna att de kopplar av och får tid till lugnare lek. Därför kan det vara bra att se till att barnen får en lite längre stunds lugn och ro hemma.  Kanske handlar det om att ge dem tid att leka med sina leksaker, kanske titta i en bok eller bygga en koja utan att någon kommer och blandar sig i deras lek. Barn kan även bli väldigt harmoniska med framförallt mindre stressade av att vistas mer utomhus. Det finns många symtom som tyder på att barn kan vara stressade och en lättöverskådlig text om stressymptom hos barn hittar du hos Barnombudsmannen. Var noga med en stunds lugn och ro i vardagen så mår både barn och vuxna bättre och den harmoniska balansen infinner sig lättare.

Tips på vad som kan få barn att må bra 22