Barn med beroende

Det låter kanske extremt att säga att det finns barn som är missbrukare, men det är sant – det handlar bara inte om den typ av missbruk vi är vana vid. Föräldrar är vana vid att se upp för de signaler som tyder på ett ”traditionellt” missbruk, det vill säga ett missbruk av hasch, heroin eller andra droger. Många barn är dock missbrukare av andra saker som föräldrarna inte upptäcker eller inte ens tänker på som beroendeframkallande, som de själva förser barnen med i hemmet.ipad-907577_640

En sådan sak, som föräldrar dock har blivit allt mer medvetna om på senare år, är tv-spel. Tv-spelmissbruk är något verkligt som många barn och ungdomar lider av, och som kan få lika livsförödande effekter som ett annat missbruk. Detta betyder inte att barn inte kan spela dataspel alls, bara att de måste begränsas i sitt användande. Detta gäller särskilt om man som förälder märker några varningstecken som tyder på att ett beroende har utvecklats, till exempel att barnet vänder på dygnet, somnar i skolan, isolerar sig på sitt rum, hoppar över måltider och inte umgås med kompisar i verkliga livet. Man ska också se upp för symtom som huvudvärk, problem med magen, koncentrationssvårigheter och aggressiva tendenser.

Ett annat allt vanligare beroende bland barn i vår högteknologiska ålder är skärmberoende. Många barn och ungdomar tillbringar flera timmar om dygnet framför en skärm av något slag, en datorskärm, en mobiltelefon eller en surfplatta, och det kan inverka negativt på deras utveckling. Detta eftersom de inte får den mänskliga kontakt som behövs, till exempel i form av blickar som möts. Åse Victorin-Cederqvist, som är barn- och ungdomsläkare vid universitetssjukhuset i Lund, rekommenderar starkt att man begränsar barnens användande av skärmar till mellan två och tre timmar per dag för tonåringar och bara en timme  per dag för barn under åtta. Detta är något som många vuxna också skulle behöva införa, både när det gäller skärmar och andra vanliga ”vuxenberoenden”, till exempel spelberoende.